Je kunt de grootte van de letters op je computerscherm zelf instellen.

Manier 1

Houd de CTRL-toets op je toetsenbord ingedrukt en rol tegelijkertijd met het scroll-wieltje op je muis om te vergroten en te verkleinen.Manier 2

Houd de CTRL-toets op je toetsenbord ingedrukt en klik tegelijkertijd op de + voor grotere letters of de - voor kleinere letters.Standaardgrootte herstellen

Houd de CTRL-toets op je toetsenbord ingedrukt en klik tegelijkertijd op de 0 (nul).

 

Nieuws

07-07-2017 |

Een vernieuwd Catharinahof

Vitale buurt in Neerbosch-Oost is klaar

Een vernieuwd Catharinahof

Minder woonkosten, lager energieverbruik, meer gemak en veiligheid en een mooier gebouw. Dat is het resultaat van de vernieuwing van Catharinahof in Neerbosch-Oost in Nijmegen. De afgelopen maanden werkten De Variabele, opZoom architecten en Standvast Wonen samen met de bewonersprojectgroep aan het woongebouw en de 86 goedkope huurappartementen. Vrijdag 7 juli 2017 vierden ze samen met bewoners dat Catharinahof klaar is.

Bekijk de film die Anthoney Fairley AV Producties maakte over de vernieuwing van Catharinahof.

Met elkaar voor mekaar - Bouwen met vertrouwen 

Het was weer een warm welkom vanmiddag in Catharinahof! Een vol programma met mooie woorden van dank, een Oscaruitreiking, een bijzondere film, de inzegening van het beeld Catharina en een tuinbank voor bewoners, een flinke dosis humor, hapjes en drankjes, en veel gezelligheid!

Standvast Wonen eigenaar van Catharinahof

Vorig jaar zomer kocht Standvast Wonen Catharinahof van de Congregatie Zusters Dominicanessen van Neerbosch. Catharinahof vormt samen met Huize Rosa en Tristan & Isolde een buurt waar oudere, religieuze en niet-religieuze bewoners goed samenleven. Ze voelen zich hier veilig, ontmoeten elkaar en kunnen zo zelfstandig mogelijk wonen, met zorg dichtbij.

Doorstroming op de woningmarkt

Met het eigenaarschap van Catharinahof stelt Standvast Wonen voor de toekomst 86 goedkope zelfstandige huurwoningen beschikbaar. Als een woning vrijkomt, vindt een religieuze of niet-religieuze oudere hier een woonplek. Vaak verhuizen ouderen vanuit een grotere eengezinswoning waardoor deze beschikbaar komt. Op die manier vindt doorstroming op de woningmarkt plaats.

Ruime aandacht voor bewoners

Dankzij een betrokken bewonersprojectgroep konden we Catharinahof vernieuwen. Zo’n project is vooral voor oudere mensen ingrijpend. De intensieve begeleiding van Standvast Wonen en De Variabele droeg in grote mate bij aan het vertrouwen, begrip en geduld van de bewoners. De Variabele zorgde dat zoveel mogelijk vaste gezichten te zien waren tijdens de werkzaamheden. De bewoners ontvingen een gedetailleerde en zorgvuldige planning. Daarop stond van dag tot dag wat er in hun woning en woongebouw gebeurde. De bewonersbegeleiders van De Variabele kwamen op huisbezoek, hielden spreekuren, bekeken met de bewoners de modelwoning, begeleiden ze bij het klusklaar maken van de woningen en namen de tijd voor vragen en verhalen van bewoners.

Minder woonkosten, energiezuinigere woningen

Minder woonkosten voor de bewoners was een argument om Catharinahof te kopen. We verlaagden bijvoorbeeld de huren naar ongeveer € 400. En we maakten we de appartementen energiezuiniger zodat de bewoners minder kosten hadden. We realiseerden ondergrondse afvalcontainers en sloten een nieuw en goedkoper contract af. We plaatsten individuele warmtemeters. Daardoor betalen de bewoners ieder voor zich en kunnen ze besparen op hun energiekosten. Daarnaast isoleerden we de begane grondvloer, spouwmuren en daken. We plaatsten nieuwe energiezuinige warmtepompboilers. In de algemene ruimten brachten we zuinigere verlichtingsarmaturen aan. De woningen zijn van energielabel G en F naar A gegaan.

Meer gemak en veiligheid

We vergrootten en verbreedden de entree van Catharinahof en verfraaiden het uiterlijk. Op die manier is het gebouw ook beter zichtbaar vanaf de Rosa de Limastraat. We verwijderden asbesthoudende daken. De nieuwe postkasten kwamen op een praktischere hoogte. Bij de voordeuren van de appartementen en in de gangen brachten we betere verlichting aan. We installeerden een aantal nieuwe keukens. De draaideuren van de badkamers en bergingen maakten plaats voor schuifdeuren. De bewegwijzering in het woongebouw werd fris en duidelijk. Op het terrein buiten legden we een kleine rotonde aan, realiseerden meer parkeerplaatsen en zorgden voor betere verlichting.

Extra aandacht voor brandveiligheid

We vernieuwden de plafonds van het restaurant, de kapel en het trappenhuis en verbeterden de brandwerendheid van de voordeuren en gangdeuren. En we vervingen de twee liften. Bij de start van de werkzaamheden spraken we af om een calamiteitenoefening te doen. Daarover gaan we binnenkort in overleg met de brandweer.

Dit zijn de klussen die we in juli nog doen

In juli zetten we nog de laatste puntjes op de i met het vervangen van de balkonschermen en enkele kozijnen in het trappenhuis en de gangen in verband met de brandveiligheid. Ook passen we de binnenbekleding van de liften nog aan.

Een film over de vernieuwing van Catharinahof

Anthoney Fairley AV Producties maakte op verzoek van De Variabele en Standvast Wonen een film van het onderhoudsproces. Hiermee brengen we in beeld wat we kunnen bereiken door elkaar te vertrouwen en samen te werken aan een project. Belangrijke onderdelen zijn de communicatie naar en met bewoners en de rol van de bewonersprojectgroep. Natuurlijk is ook te zien wat er allemaal gebeurt in Catharinahof rondom de vernieuwing.

Met elkaar voor mekaar - Bouwen met vertrouwen

< terug naar nieuwsoverzicht
 
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies.
Bekijk ons cookiebeleid.